reede, 3. mai 2013

Issi vesti edenemine.

Seekord olin kudumi õige suuruse määramisel kuidagi eriti äpu. Proovilapp sai küll tehtud, aga ma mõtlesin, et kuna palmikuline muster kisub kokku, siis tuleb ikka julgelt suur kududa. No ja kuna mul pole meesteriiete suurussüsteemist erilist ettekujutust ja see, mis ema ütles isa särginumbri olevat, nii uskumaltult väike tundus, siis alustasin suuruse 54/56 kudumist. (No ja need tänapäeva suurused on ju niikuinii alati mingite supersaledate inimeste järgi määratud - mul on üks seelik nr. 46 ja ausalt, ma ei ole nr. 46.) Kudusin siis 10 cm valmis, ajasin ringvardapikenduse sisse ja avastasin, et vest on lai.

Alustasin siis suuruse 50/52 kudumist. Päris kümmet sentimeetrit seekord ei kudunud valmis, enne proovisin ja ikka oli lai. Järgnes suurus 46/48 millest kudusin taas valmis ligi 10 cm, et taas kord avastada, et ikka on liiga lai. Kusjuures ma koon ringelt, st. et ma olen nüüd ikka juba väga palju harutanud. :) 

No ja kuna nii selgus, et ka mustri kõige väiksem suurus (46/48) on liiga lai, siis ma mõõtsin taas kord proovilappi (ma-ei-tea-mitmendat-korda), võtsin pool numbrit väiksema varda ning jätsin küljesilmused ära. Nüüd on (LOODETAVASTI!) paras. Suurusnumbriks siis tõenäoliselt 42/44. 


Pean tunnistama, et ma ei ole suurem palmik- või aranmustrite kuduja. Mulle ei meeldi see silmuste järjekorra vahetamine. Abivarrast ma ei kasuta, mul on selleks mingi oma pusserdamistehnika (võib-olla on see laialt tuntud tehnika, ma pole uurinud, aga ma igatahes "avastasin" selle ise), aga tehnika tehnikaks, minu arst on see suhteliselt ebameeldivalt vägivaldne tegevus, ükskõik, mis meetodit kasutada: väänad ja pöörad, silmused on pinges, lõnga venitatakse ja kistakse... Ühesõnaga, kui tulemused nii kenad poleks, siis ma ei kooks mitte kunagi palmikuid.


Lõngast olen ikka veel vaimustuses. Väga-väga mõnus pehme on ja mõnus on kududa. Olen hetkel viienda toki kallal. 26 cm üldpikkust on kootud. Juhendi väikseima suuruse järgi jõuan 8 cm pärast käeavadeni. Sealt alates koon edasi-tagasi ridadena. Lõngast ei tohiks puududst tulla. Ehkki mulle tundub, et lõngakulu on suurem, kui lubatud, sest juhendi järgi peaks 450 grammist piisama. Ja mu Fairalpakal on 50 grammi kohta 100 meetrit lõnga, täpselt nagu originaallõngalgi. No, elame näeme.